25 mai 2009

Noapte instelata - Van Gogh

Aceasta lucrare celebra a lui Van Gogh apartine perioadei in care acesta se afla in azilul din Saint Remy si reprezinta o demonstratie impresionanata a modului unic de perceptie si interpretare a naturii de catre un artist care a stiut sa isi proiecteze sentimentele asupra lucrurilor din jurul sau. In aceasta perioada, Van Gogh isi pierduse credinta, dar scria ca mai simte "o groaznica nevoie de - oare pot spune cuvantul - religie. Si atunci mi se intampla sa ies noaptea sa pictez stele. "

Noapte instelata
Vincent van Gogh, 1889
73 x 92 cm
Muzeul de arta moderna, New York
sursa: wikipedia

Artistul a pictat cerul instelat cu un sentiment teribil in fata maretiei universului. Cerul, luna si stelele sunt inlantuite intr-un ritm unduios. Totusi nu e vorba de o efuziune spontana, planul fiind frumos calculat cu copacii profilati pe fundal, echilibrand compozitia.

In acest peisaj nocturn, compozitia e dominata de cerul instelat. Culorile predominante sunt albastru , galben si verde. La poalele dealurilor ondulate se distinge un oras in care unele case au ferestrele luminate.

Stelele, neobisnuit de mari si de stralucitoare, sunt inconjurate de o aureola si par ca se invart continuu pe firmament. Semiluna degaja o lumina atat de puternica incat poate fi comparata cu soarele.

Spirale de lumina strabat cerul ca niste valuri, dand nastere unor reprezentari extrem de stilizate ale Galaxiei.

Chiparosii salta spre ceruri ca limbile de foc, dar intunecimea lor transmite o senzatie de greutate, astfel ca sentimentul de miscare nu devine coplesitor.

Alaturi de chiparosi, numai biserica se ridica deasupra dealurilor.

Bibliografie: Revista Art Gallery, nr. 1, Editura de Agostini, smARThistory

Vezi si: Floarea soarelui, Cafeneaua de noapte

Niciun comentariu: