18 noiembrie 2009

Zeus

Zeus, "parintele zeilor si al oamenilor", "maresalul norilor", dupa cum il caracterizeaza Homer, era cel mai mic dintre fiii lui Cronos si al Rheei. Cronos isi inghitea copiii imediat dupa ce se nasteau, dar Zeus a fost salvat de catre mama sa si ascuns in Creta, unde a fost crescut de catre nimfele Adrasteia si Ida. A fost hranit cu laptele caprei Amaltheia si cu ambrozie.


 Statuia lui Zeus
Phillippe Galle, 1572
gravura

Crescand, Zeus i-a declarat razboi tatalui sau, dupa ce l-a obligat sa verse toti copiii pe care i-a inghitit. Razboiul a durat zece ani, iar in final, Cronos a fost invins. Zeus a devenit astfel stapanul Universului.


Statuia lui Zeus din Olympia, reconstituire


Sfera lui de activitate este cerul, vremea. Este zeul fulgerului, reprezentat deseori trasnetul in mana. Unul din simbolurile autoritatii sale este vulturul.



Monedă antică din timpul împăratului roman Adrian,
reprezentând statuia lui Zeus din Olympia

Zeus beneficiaza de o impresionanta forta fizica, in Iliada fiind prezentat un moment in care se lauda cu superioritatea sa uimitoare chiar asupra propriilor sai frati.



Zeus

Este casatorit cu sora sa, Hera, dar are numeroase amante din randul zeitelor si muritoarelor (Leto, Demetra, Europa etc.), legaturi din care adeasea rezulta urmasi.


 Bustul lui Zeus

Chiar daca este stapanul tuturor olimpienilor, cel mai puternic dintre zei, este nevoit sa se plece cateodata in fata inevitabilului. De exemplu, priveste neputinicios moartea fiului sau, Sarpedon, pe care ar fi putut sa il salveze, atragand astfel asupra sa mania celorlalti zei.




Zeus pe tron



Zeus si Hera


Romanii il numesc Jupiter.


Zeus cu fulgerul si vulturul


Capul lui Zeus reprezentat pe o moneda de aur
360-340 i.Hr



 Caleasca lui Zeus
Bustul lui Zeus
British Museum, Londra

Statuia lui Zeus din Olimp e una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.


Templul lui Zeus din Olimpia - Faţada frontală (reconstituire)

mai multe reprezentari ale lui Zeus

Un comentariu:

Anonim spunea...

- Cronos isi inghitea copiii imediat dupa ce se nasteau -

pătimirea Sfântului Mucenic Dasie cel din Durostor (Silistra).

Acest sfânt a trăit pe vremea lui Maximian în anii două sute nouăzeci şi opt, aflându-se în cetatea Durostor, care se afla aproape de fluviul Dunării. În această cetate era obicei să săvârşească elinii în tot anul serbarea zeului lor Cronos. Mai înainte cu treizeci de zile de această serbare, alegeau un ostaş tânăr şi frumos la faţă şi-l găteau spre jertfă. Pe acesta mai întâi îl îmbrăcau împărăteşte, apoi îl îndemnau ca să-şi facă el mai întâi orice poftă a sa şi apoi îl junghiau peste jertfelnicul lui Cronos. Când a venit rândul să fie jertfit şi ostaşul acesta Dasie, ostaşii cei împreună cu dânsul îl sileau ca să-şi împlinească orice poftă a să. Iar Dasie şi-a pus în minte un gând foarte bun şi înţelept şi a zis către ei: "Fiindcă este să mor, mai bine îmi este să mor pentru Hristos ca un creştin". Deci înfăţişat fiind la divanul guvernatorului a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos. De aceasta fiind înştiinţat Diocleţian şi Maximian, au adus înaintea lor pe sfântul şi, fiindcă în privelişte a mărturisit bună cinstire, multe chinuri a luat de la ei şi la sfârşit i s-a tăiat capul prin săbie şi aşa a luat fericitul cununa muceniciei.